Летният курс на Champernowne Trust – юнгиански оазис в сърцето на Англия

8 септември 2016 | Михаела Виденова Healing Dolls

През месец август 2016 г. БОАП „К. Г. Юнг“ съдейства за участието на четирима свои членове в летния курс по аналитична психология на Champernownе Trust във Великобритания: Радосвета Вардева, Славка Зидан, Десислава Костова и Михаела Виденова.

Champernownе Trust е дружество с благотворителна цел и насоченост в сферата на менталното здраве и образованието. Основано през 1969 г. от Ирене Чампърноун (британски аналитик, анализант на Тони Волф и активна фигура за развитието на юнгианската психология във Великобритания), организацията цели промотиране на емоционалното здраве чрез юнгианска психотерапия и креативни изкуства. Част от дейността й включва финансова подкрепа за нуждаещи се от психотерапия, както и организирането на специализирани курсове и събития за психотерапевти и специалисти от помагащата сфера. Тази година имаше пъстра група участници от Англия, Уелс, Шотландия, Ирландия, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Украйна, Словения, Беларус и др.

Факт от 1972 г., летният курс се провежда в рамките на една седмица в красивата обстановка на Cumberland Lodge – исторически комплекс в прегръдките на Уиндзорските градини, основан още през 17-ти век, който и до днес отваря врати за различни образователни инициативи. Богатата история на комплекса придава колоритна атмосфера с типичен викториански стил на сградите и градините, отворени за всички участници.

Едноседмичният курс предлагаше възможност за професионално и лично обогатяване чрез изследване на различни теми по аналитична психология през изкуства, специализирани презентации, лекции, уъркшопове и атмосфера на споделяне и откритост между участниците. Под надслова „Лед и Огън – силата на сърцето и ума“ курсът представи лекциите на Ан Шерър „Двата типа мислене на Юнг“, Бренда Кроутър с „Алхимията: потока на опозициите чрез мистерията на леда и огъня“, Джон Милър с „Огънят на сътворението и огънят на трансформацията“, лекциите на Линдзи Харис, посветени на някои основни понятия и идеи в аналитичната психология и др. Участниците започваха деня си със социална матрица на сънищата и с възможност да открият или доразвият певческите си заложби с Хилари Фишър и нейните „Сутрешни певци“, или да послушат зова на тялото си и сутрешните упражнения по тай-чи. Вечерите бяха посветени на танци от различни държави и свободни артистични импровизации от участниците. Всеки от нас избра уъркшоп, в който иска да участва, посветен на двигателна психотерапия, творческо писане, работа с приказки или драма. Свободното време можеше да бъде посветено на четене на поезия, рисуване, работа с глина и арт-материали в отвореното 24 ч./ден арт-ателие или разходки в парковия комплекс на Уиндзор с вековни дървета, стада от елени и кошути, езера и гледки към Уиндзорския дворец.

Курсът напълно се покриваше с идеята на К. Г. Юнг, че „Сътворенито на нещо ново не е достижение на ума, а се ражда от играта на инстинкта на вътрешната необходимост. Творческото съзнание си играе с обектите, които обича“.

Въпреки натоварената програма, организацията успяваше да създаде атмосфера на лекота и свобода в избора на дейности. Всички желаещи имаха възможност да организират собствен вечерен уъркшоп и презентация на своята работа или на своя любима тема. Трудно избирайки измежду всички интересни предложения, се включих в уъркшопа на Линдзи Харис, посветен на И-Дзин (или както тя настоя да го произнасяме – ий-жин). Всички имахме възможност да чуем повече за идеите на този древен китайски гадателен метод, за интереса на К. Г. Юнг към него, както и да зададем свой въпрос към книгата. Комбинацията със символични знаци, която получих в отговор, силно кореспондираше с поставения от мен въпрос и ме вдъхнови да потърся в последствие книгата на Стивън Каркър – дългогодишен изследовател на и-дзин философията (Stephen Karcher 1998: How to use the I Ching: A guide to working with the oracle of change).

Успях да се включа и в уъркшопа на Светлана Цурко, юнгиански аналитик от Беларус, която ни показа как се изработват традиционни лечебни кукли, обясни ни дълбокото значение на символиката им и ни показа как традиционните славянски ритуали носят богати архетипови значения. С енергичната й подкрепа групата по лечебни кукли бързо се превърна в една сплотена женска общност, чиито участници продължиха и след края на курса да си разменят информация и материали за различни лечебни традиционни кукли от цял свят. В отделна работилница Светлана ни показа как да изработим беларуски мандали, наричани „Окото на Господ“, с лечебна и здраведарителна цел, които на следващия ден засияха от дърветата пред Cumberland Lodge, за да уловят като индианските капани за сънища творческата енергия на мястото.

Курсът успя да преизпълни целта си да се превърне в юнгиански-ритрийт, презареждащ психично и духовно и обогатяващ в професионално отношение. След края му си тръгнах с покълнали близки приятелства, идеи за нови възможности в личната ми практика и усещане, че подобно презареждане на душевните и професионални „батерии“ е не лукс, а необходимост за всеки терапевт.

view manadalas
lake lodge and gardens
Cumberland Lodge lillies

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

* Copy This Password *

* Type Or Paste Password Here *

512 Spam Comments Blocked so far by Spam Free Wordpress

Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>