Онлайн семинар – „Психосоматичното на границата между тялото и ума: юнгианска работа с нерепрезентирани състояния през подхода на Бион“

19.06.2020 | Ангелика Льове и Антонио де Риенцо

Уважаеми колеги,

предстои онлайн семинар и групова супервизия с

Ангелика Льове и Антонио де Риенцо

/Визитки/

 

***

 

19-20.06 (петък и събота)

ще изнесат онлайн семинар на тема:

„Психосоматичното на границата между тялото и ума: юнгианска работа с нерепрезентирани състояния през подхода на Бион“

Анотация:
Има тънка, крехка, но решаваща граница между един основен факт и това, което чувстваме за него. Поетът Джон Дон пише: „кръвта в бузите ѝ говореше … сякаш тялото ѝ мислеше“. В една от своите лекции Бион използва тази строфа, за да илюстрира линията, която разделя Бета-елементите от Алфа-елементите. Бион изяснява, че поетът не е репрезентирал нито Бета (необработен елемент), нито Алфа (преживяване, за което може да се мисли), а границата между двете. Тази решаваща граница е това, което той е нарекъл алфа-функция: самият основен елемент, който може да задейства психичното развитие и който в аналитичната психология бива сравняван със символната нагласа на терапевта. Важно е да помним, че една психична система трябва се разглежда като включваща както соматични, така и психични аспекти, тъй като част от несъзнаваната комуникация протича през пред-символния канал на тялото. Юнг е бил наясно с това, в „Психология на архетипа на детето“ той пише: „Символите на Себето се пораждат в дълбините на тялото и изразяват точно толкова материалност, колкото структурата на възприемащото съзнание. Следователно символът е едно живо тяло … колкото по-архаичен и дълбок, толкова е и по-физиологичен“. 
В този семинар ще споделим своите клинични и теоретични размисли по отношение връзката тяло-ум в школите на Бион и Юнг и тяхната фундаментална стойност при работа с дисоциирани, травмирани или психосоматични клиенти.

21.06 (Неделя)
Групова супервизия