Уебинар „Митът за Тезей и Минотавъра и неговата преработка“

13.09.2020 | Никита Четвериков

Уважаеми колеги,

на 13 септември (неделя)

предстои уебинар на тема:

„Митът за Тезей и Минотавъра и неговата преработка“

с водещ Никита Четвериков

юнгиански аналитик от Русия

/Визитка/

Анотация:

Митът за Тезей и Минотавъра е централен сред групата митове, свързани с прехода от Матриархата в Патриархат и общата промяна на историческия мит.

  1. Тезей и Минотавъра. Предисторията на Минотавъра и майчиния мит, характерен за Бронзовата епоха. 
  2. Героичния мит и Тезей. Отношения с бащата.
  3. Лабиринтът и нишката на Ариадна.
  4. Темата за предателството, оказало се в основата на неразгърнатия героичен мит като пуерилна фиксация и препятствие на пътя на индивидуацията.
  5. Тезей като новия герой. Обичаят за женитба.
  6. Тезей и неговия син Иполит. Обратната страна на Едиповия комплекс (Тезей и Егей).
  7. Тезей като цар и като основоположник на атинската демокрация.
  8. Последващото разрешение на възлите на напряжение в митовете (предателство, нарушение на индивидуацията, необходимостта за убийство) като нарушение на процеса на творчество.
  9. Съотнасяне на вътрешните суб-интереси на всеки от героите в мита (различните суб-личности вътре в човека) като проявление на индивидуацията.  
Времеви рамки:
10:00 – 18:00 ч. (обедна почивка 13:00 – 15:00 ч.)
 
Семинарът ще се проведе онлайн в платформата Zoom.
Допълнително ще получите линк към събитието след като се регистрирате за участие (ТУК) и заплатите таксата. Молим, задължително изпращайте снимка (сканирано, онлайн справка) за заплатената такса до 7.09.2020 включително!
 
Заплащане: (8 уч.ч.)
Таксата за членове, платили членския си внос (и студенти, платили административна такса), е 40 лв. За всички останали, таксата е 45 лв.  
Българско общество по аналитична психология „Карл Густав Юнг” (БОАП „К. Г. Юнг”): Райфайзен БАНК, IBAN – BG 55 RZBB 91 55 10 68 00 03 16, BIC – RZ BBBGSF . Молим, вписвайте имената си и основанието за внасяне на сумата и я изпратете по имейл на bs.c.g.jung@gmail.com в отбелязания краен срок – благодарим предварително.