Онлайн базирано психологическо консултиране на медицински лица и лекари, включени в овладяването на настоящата криза с COVID-19

Онлайн базирано психологическо консултиране на медицински лица и лекари, включени в овладяването на настоящата криза с COVID-19

 

Като психоаналитици и психотерапевти, работещи в полето на Аналитичната психология, заедно с колеги от други психотерапевтични модалности обединяваме своите знания и умения в проекта „Да подадем ръка на здравните работници – грижа за тях “.

Инициативата предлага безвъзмездна психологическа подкрепа на лекари, сестри и други медицински лица, които в момента са ангажирани на първа линия в борбата срещу COVID-19 в българските лечебни заведения.

 

Нашата цел е:

• създаването на сигурно и защитено пространство, в което да дадем възможност да бъдат изразени: страхове, конфликти, проблеми и породените от това емоции.

• в това „пространство“ да подпомогнем откриването на нови сили за справяне, за повишаване на личния капацитет и придобиване на нови прозрения.

• управлението на стреса, породен от пандемията, от работния ритъм, зареден с тревожността от заразяване, срещата с болката, страха, гнева или смъртта.

 

Въпреки че добре осъзнаваме факта, че не можем да предоставим повече от ограничен и воден от спешността на ситуацията проект, живият дух на тази инициатива е нашето желание да предоставим уменията си в полза на общността, която е в първите редици на борбата със заразата от COVID-19.

Базирана на солидарност и мотивирана от човечността, нашата инициатива по своя характер е спонтанна и обединителна – и се предлага безвъзмездно. Тя остава ДА ПОДАДЕМ РЪКА НА ЗДРАВНИТЕ РАБОТНИЦИ Проект „Грижа за тях“ © Paolo Miranda http://instagram.com/photographizemag отворена за психоаналитици и психотерапевти от всяка модалност, които имат опит и сертификат, познания и желание да окажат кризисна интервенция, и такъв вид удържане на процес проследяващ един лекар/медицинско лице в рамките на месец.

По време на съществуването ѝ инициативата ще работи в следния формат:

– 5 онлайн сесии (обичайно при един процес след четвърта сесия човек има усещането, че се е събрал, центрирал и преживява терапевтичния ефект)

– сесиите са с продължителност 45 минути.

– провеждат се един или два пъти седмично, според възможностите.

– осъществяват се по Skype, Viber или другo приложение или платформа за онлайн връзка.

– терапевтичните сесии са напълно безплатни, но ограничени по брой и с ясно начало и край.

В допълнение, само на заинтересованите психотерапевти, ще бъдат изпратени „Ръководство за интервенция“ и описание на групите за интервизия. 

Някои колеги вече избраха да се включат в проекта. Имаме екип от 16 човека – обучени терапевти с опит и работна група от 4 човека. 

Чувствайте се поканени да се присъедините към нас, като ни изпратите на е-мейла по- долу: име и фамилия, образование, към коя модалност сте сертифициран, телефонен номер и е-мейл на посочените наши координати. 

Да преминем през този етап с висок дух и подкрепа!  

Вдъхновихме се и използвахме идеята на нашите колеги, аналитици от Италия, които споделиха техния проект и правят това за своите италиански колеги в момента. Затова е важно да ги споменем. Това са : Maria Giovanna Bianchi, Stefano Carpani, Roberto Grande, Antonio Lanfranchi, Monica Luci, Alessandra di Montezemolo, Eva Pattis Zoja, Chiara Tozzi.

Ние стъпваме на техния опит и пример и през нашите сетива и опитност ще ползваме матрицата, за да създадем тази доброволна инициатива и грижа.

Списък с терапевти-доброволци по проекта можете да откриете ТУК. (Молим, натиснете „Open with Google docs“ за най-добър изглед на файла)

 

МОЖЕ ДА СЕ СВЪРЖЕТЕ С НАС НА:

• За медицински лица (лекари, сестри и т.н.) при желание за връзка с терапевт: lekari2020@gmail.com

• За всички останали за връзка с екипа по организацонни и други въпроси: terapevti2020@gmail.com

 

С уважение,

Екипът на «Грижа за тях», организиран през БОАП «К.Г.Юнг»

с координатор Яна Монева jana.moneva@gmail.com