Уебинар „Кога е време да приключи терапията? Кога „достатъчно добро“ може да се превърне в „достатъчно лошо“?

24.07.2022 | Хенри Абрамович

Уважаеми колеги,

на 24.07.2022 г. (неделя)

 

предстои уебинар

 

„Кога е време да приключи терапията? Кога „достатъчно добро“ може да се превърне в „достатъчно лошо“? 

и

групова супервизия

с водещ

Хенри Абрамович, 

юнгиански аналитик от Израел

/Визитка/

Имайки предвид концепцията на Уиникът за „достатъчно добрата майка“, този семинар ще акцентира върху това как да разберем дали една терапевтична ситуация е достатъчно добра да продължи или достатъчно лоша да приключи. Дилемата е изследвана в контекста на клинични синдроми като анорексия и патологично залагане (хазарт), с основен фокус върху приключването на терапията, инициирано от аналитика – терапевтична ситуация, назована „Казабланка-дилема“, базирана на амплификация чрез края на филма „Казабланка“. Дискусията на такива едностранни приключвания ще бъде осъдена през интервюта с 40 аналитици и терапевти, които споделят своя клиничен опит. Ще бъде представена и типология на достатъчно лошите приключвания на една анализа. Психологичните разлики между достатъчно добрата анализа в сравнение с достатъчно лошата анализа са изследвани през идеите на Уиникът и Нойман.

Препоръчително е преди семинара участниците да се запознаят с филма „Казабланка“. Текстът на лекцията ще бъде изпратен предварително на записалите се в семинара, за да могат да се запознаят с нея и да зададат своите въпроси в дискусията. 

Програма:

10:00-11:30 Презентация:  „Кога е време да се приключи? Когато достатъчно добрата майка стане достатъчно лоша.“

11:30-11:45 Почивка

11:45-13.00 Дискусия

13.00-14.30 Обедна почивка

14.30-16.00 Групова супервизия – молбата на Хенри Абрамович е представеният случай да е свързан с приключването на терапията – или случай, в който клиентът е прекратил преждевременно, или случай, когато терапевтът инициирал приключването.