Уебинар – „Срамът“

03.07.2021 | Радослав Иванов

Уважаеми колеги,

на

3 и 4 юли 2021 г.

предстои уебинар

с

Радослав Иванов

/Визитка/

 

на тема:

С Р А М Ъ Т

  /Юнгианска перспектива/

 

Срамът е емоция, която яде душата

К. Г. Юнг

 Анотация

В семинара ще имате възможност да се запознаете по-дълбинно с афекта срам и неговите невидими на пръв поглед лица, за да можете да го разпознавате по-лесно в терапевтичната си практика. Ще се опитам да ви го покажа в изобразителното изкуство, в литературата, в българското народно творчество, в митологията, в сънищата и клиничния ми опит с конкретни примери на преживяване на срам и ефектите му върху личността.

Вълните, които срамът образува вътре в нас, ще ни отвеждат все по-навътре в океана на живота, където ще го намерим различен, дивящ, променящ се, пъстър и жесток. Плувайки ще се запознаем по-обстойно с двойката срам-вина и тяхната комплементарна връзка и как срамът си взаимодейства с емоции и чувства и до какво води тяхното съжителство.

Срамът и индивидуацията. Срамът като вътрешно и външно преживяване и неговите връзки с Персона, Сянка и други архетипи и обекти.

Чрез изкуството на юнгианската психотерапия ще избродираме заедно гоблена на срама по оста Его-Селф. Срамът е и гид към вътрешната цялостност!

Митът за Инана ще ни помогне да разберем по-обстойно динамиката и вътрешната трансформация на срама през клиничен случай.

Пренос и контрапренос в терапевтичната работа с пациенти, които изпитват силен срам – не просто остров, а архипелаг!

Препоръчително е всеки участник преди семинара да се запознае с шумерския мит за Инана.